• Kungsängen i Nora AB

”Man behöver inte vara proffs på något för att bli en bra ledare”

den .

INTERVJU med Marcus Andersson

Intervju med Marcus Andersson utifrån hans deltagande i ledarutbildningen. Läs mer om projektet Delta i kultur och hälsa

Tillgängligheten för kultur- och hälsoaktiviteter är många gånger en utmaning för Team Olivias brukare. Om aktiviteterna inte är förlagda till sent på kvällarna, är de ofta i en lokal långt borta. På Kungsängen i Nora har man löst problemet genom att låta de boende själva arrangera och leda studiecirklar, som en del av den dagliga verksamheten. Till sin hjälp har de fått genomgå Studiefrämjandets ledarskapsutbildning, som ger handfast vägledning till hur man gör för att starta upp en kursverksamhet. Markus Andersson, 27, är en av dem som har gått utbildningen.

 

VAD GÅR LEDARSKAPSSKOLAN UT PÅ?

– Första steget är att lära sig om planering, genomförande och utvärdering av en aktivitet. Man får fundera på vad man är intresserad av. Sedan startar man upp en egen studiecirkel, med allt vad det innebär. Man får skicka ut inbjudningar, boka lokal, hålla i anmälningslistor och planera innehåll. Målet är att själv kunna starta och leda en kurs. VILKEN TYP AV STUDIECIRKEL STARTADE DU? – Jag tog över som ledare för gymmet och kör ett pass varje tisdag med musik och allt. Alla här är med, 20–25 personer. Dessutom är jag ledare för körsången på onsdagar, jag blev tillfrågad eftersom jag har sjungit mycket förut. Där är dessutom kommunens brukare med, så vi blir 45 personer varje gång. Så jag får mycket övning i ledarskap.

HUR TRIVS DU I LEDARROLLEN?

– Jag var nervös i början, men det har gått över. Nu är jag avslappnad. Det händer att jag gör fel ibland, då försöker jag rätta till så fort som möjligt så att ingen märker det. – Det är roligt att få vara ledare. Nu tänker jag mer på vad som gör att man är en bra ledare. Man lär sig mycket när man lär ut till andra. Och framför allt – man behöver inte vara proffs på något för att vara en bra ledare!

TROR DU ATT DETTA KOMMER ATT HJÄLPA DIG I FRAMTIDEN?

– Ja, jag hoppas det. Jag skulle gärna jobba som tränare på gym när jag lämnar boendet och jag tror att den här erfarenheten kommer att hjälpa mig att få jobb.

Från ÅRSREDOVISNING 2014 TEAM:OLIVIA.